Distances - Päivi Tähjä.JPG

Muutoksessa-valokuvanäyttely

2000-luku on ollut suurten muutosten aikaa. Olivatpa kyseessä asenteet, yhteiskunta, politiikka, teknologia, ilmasto tai arkemme pandemian myötä, lähes kaikki on ollut jatkuvassa muutoksessa. Moni kipuilee muutoksen kyydissä eikä vastakkainasettelulta ole vältytty. Me jokainen näemme ja koemme muutoksen eri tavoin, henkilökohtaisesti.

Muutoksen havainnointi arjessamme ja ympäristössämme voi auttaa asioiden käsittelyssä. Näyttelyn kuvasarjoissa tehdään näkyväksi muutosta ympärillämme eri näkökulmista. Kuvissa tutkitaan muuttuvaa asuinympäristöä, kohdataan luonnossa tapahtuvan muutoksen kauneus, otetaan yhteiskunnallista näkökulmaa ja tarkastellaan muutosta ulkopuolisen kokemuksena.

Galleria Theodor 
Almintalo, Brandensteininkatu 3, Loviisa

Avoinna ti-su 11-18

Näyttelyn "lopettajaiset" ja taiteilijatapaaminen su 27.3. klo 16.30–18.00

Avajaiset

Näyttelyn avajaiset järjestetään lauantaina 12.3. klo 13–15. Kuvaajat ovat paikalla kertomassa töistään. Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!


Kromaatikot

Ulla-Maija Haimi
Jukka Kari
Janne Myllymäki
Outi Paasi
Jarmo Sarkkinen
Päivi Tähjä

 

Näyttelyn järjestämistä on tukenut Finnfoto – Suomen Valokuvajärjestöt ry

Näyttelyluettelo (pdf)

Näyttelyn Facebook-tapahtuma

Näyttelyn kuvasarjat

Paasi_Outi-P5311503.JPG

Outi Paasi

Aikansa eläneet

Tuoreita kasveja ihaillaan ja ylistetään, mutta kuihduttuaan ne eivät enää kiinnosta ja päätyvät roskiin tai maatuvat. Kuihtuessaan ja kuivuessaan kasvit osoittavat kuitenkin todellisen luonteensa ja sitkeytensä. Kasvin ydin, koossapitävä voima, paljastaa muutoksen myötä karun ja herkän kauneutensa uudessa valossa – ja varjossa.

Janne Myllymäki

Janne Myllymäki

Tarttuva kehitys

Ympäristöstä ja ihmisten vuorovaikutuksesta muodostuva näkymä kadulla on jatkuvassa muutoksessa. Se ei koskaan toistu samanlaisena. Tässä piilee katuvalokuvauksen viehätys ja haaste. Suljin on laukaistava juuri oikealla hetkellä. Mutta myös itse katu ja kaupunki ovat jatkuvassa muutoksessa: Yleensä tämä muutos on hidasta, mutta kun taloja remontoidaan, puretaan ja uusia rakennetaan, paikan muutos on nopeaa. Näkymä on erilainen joka päivä, joka tunti tai jopa minuutti.

 

Teossarjan vedostusprosessi yhdistyy muutoksen estetiikkaan. Litovedostuksessa erityinen heikko kehite aiheuttaa valokuvapaperin sääntelemättömän kehittymisen (infectious development). Kuten jokainen hetki, myös jokainen vedos on uniikki. Hitaasti mutta eksponentiaalisesti kiihtyvällä nopeudella tapahtuva kehitysprosessi on pysäytettävä juuri oikealla hetkellä.

Myllymaki-Janne-lith2_edited.jpg
UMH20210619IMG_4601.jpg

Ulla-Maija Haimi

Elämää muuttuvalla seudulla

Uuteen alati muuttuvaan asuinympäristöön on mukava tutustua kävellen kameran kanssa. Silmä huomaa ja kamera tallentaa välähdyksiä asutuksen leviämisestä ja infran rakentumisesta uudella asuinalueella, joka on syntynyt ja syntyy aluekeskuksen jatkeena. Tästä on tullut koti jo tuhansille ihmiselle ja tulee yhä useammalle. Luonto joutuu pikkuisen väistymään, muttei liikaa kuitenkaan. 

Jukka Kari

Elinkaaren lopussa

Elävä syntyy, kasvaa ja kuolee kaikkialla ja kaikissa elämän muodoissa luonnossa. Vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat kasvikunnan elinkaariin: talvilepoon vaipuessaan aina jokin osa ympäristöstämme kuolee syntyäkseen taas keväällä.

Elinkaarensa päättyessä kasveja käsitellään useimmiten biojätteenä, vaikka oikeastaan ne ovat todella kauniita etenkin kuuralla kuorrutettuina.
 

Kari_Jukka-Taittunut.jpg
Sarkkinen_Jarmo-2.jpg

Jarmo Sarkkinen

Places They Left Behind

Muutoksen keskeltä on vaikea nähdä muutosta. Kaupungin sykkeessä unohdamme nopeasti puretun korttelin. Uudisrakennuksestakin tulee hetkessä taustakohinaa.

Muutoksesta tulee näkyvä vaihtamalla perspektiiviä. Talo keskellä pimeyttä taustallaan kaukaisuudessa hehkuvat valot pysäyttää kontrastilla. Talovanhuksen ikkunasta näkyvä tornitalomaisema alleviivaa vääjäämätöntä. Horisontissa siintäviä kaupungin valoja katsova mies on jäänyt kauas kaikesta.

Kuvasarjassa Places They Left Behind tehdään näkyväksi sitä, minkä jätimme taakse ja missä elämä jatkuu.
 

Päivi Tähjä

Distances

Koronapandemia muutti elämää monella eri tavalla. Muutokset näkyvät maailmanlaajuisesti niin yhteiskuntatasolla kuin yksittäisten ihmisten arkipäivässä. Toiset ahdistuvat etätöissä ja eristyksissä, toiset taas pelkäävät terveytensä puolesta ihmisten parissa. Osalta työt loppuivat kokonaan tai muuttuivat epävarmoiksi vaihtuvien rajoitusten myötä.


Kuvasarja koostuu kuvista, jotka on otettu saman ikkunan läpi lokakuusta 2020 lähtien. Säät muuttuvat ja vuodenajat vaihtuvat, aurinko ja kuu vuorottelevat taivaalla. Välillä voi kuvitella elämän olevan kuten aina ennenkin. Mutta joskus taas kuvissa tulee vastaan jotain niihin kuulumatonta; heijastuksia sisätiloista, likaisesta ikkunasta tai jotain muuta outoa. Ne palauttavat mielen nykyhetkeen ja juurruttavat katsojan taas takaisin samaan huoneeseen.

Tahja_Paivi-Distances-8.jpg